metro-mobile-min

Το πρώτο σουπερμάρκετ που καλλιεργεί κηπευτικά εντός καταστήματος

metro-mobile-minΚυριολεκτική σημασία στον όρο «φρέσκο» για τα φρούτα και τα ζαρζαβατικά που μπορεί να αγοράσει κανείς από το σουπερμάρκετ, θέλει να δώσει η γερμανική εταιρεία Infarm με τα θερμοκήπια που έχει αναπτύξει, για την καλλιέργεια των κηπευτικών μέσα στο κατάστημα.

Η μονάδα αυτή, την οποία η εταιρεία έχει ονομάσει Kräutergarten, δοκιμάζεται μάλιστα πιλοτικά σε ένα υποκατάστημα της αλυσίδας Metro στο Βερολίνο, όπου προς το παρόν καλλιεργούνται μυρωδικά και σινάπι. Ωστόσο, σύμφωνα με την Infarm θα μπορούσε χωρίς καμία μετατροπή να παράγει ντομάτες, πιπεριές και μελιτζάνες.

Όπως υποστηρίζει η εταιρεία, το «μυστικό» των μικρών θερμοκηπίων της είναι οι τεχνολογίες που χρησιμοποιεί ώστε, παρά το μικρό του μέγεθος, τα τρόφιμα που παράγει να πωλούνται σε ανταγωνιστικές τιμές.

«Μέχρι σήμερα, ο κανόνας ήταν πως ένα θερμοκήπιο θα πρέπει να έχει αρκετά μεγάλο μέγεθος, για να είναι οικονομικά βιώσιμο», σημειώνει στο περιοδικό Fast Company ο Guy Galonska, συνιδρυτής της Infarm. «Στη δική μας περίπτωση οι καινοτομίες που έχουμε αναπτύξει ανεβάζουν κατακόρυφα την οικονομική απόδοση, κάτι που σημαίνει πως η ιδέα “λειτουργεί” ακόμη και με ένα θερμοκήπιο λίγω τετραφωνικών μέτρων. Επομένως έχει νόημα να το αξιοποιήσει κάποιο τοπικό σουπερμάρκετ».

Όπως συμβαίνει και με άλλα πρότζεκτ «κατακόρυφης γεωργίας», όπως ονομάζονται αυτές οι εφαρμογές, η καλλιέργεια είναι υδροπονική, δηλαδή τα φυτά βρίσκονται μέσα σε νερό, τη στιγμή που ένα αυτόματο ηλεκτρονικό σύστημα θα αναλαμβάνει να τα τροφοδοτεί με τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες. Με αυτό τον τρόπο, το θερμοκήπιο εξασφαλίζει παραγωγή όλο τον χρόνο, χωρίς τη χρήση εντομοκτόνων και με μικρή κατανάλωση νερού.

Παράλληλα με την πιλοτική δοκιμή στο Metro, η εταιρεία σχεδιάζει τη μαζική παραγωγή των θερμοκηπίων της, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στο τέλος του χρόνου. Οι μονάδες αυτές δεν θα προορίζονται μόνο για σουπερμάρκετ ή καταστήματα τροφίμων, αλλά και για εστιατόρια, τα οποία θα παράγουν πλέον ένα μεγάλο μέρος από τα υλικά που χρησιμοποιούν στα πιάτα τους.

Πέρα από τα ενεργειακά και περιβαλλοντικά οφέλη που σύμφωνα με την Infarm έχουν αυτές οι μονάδες, αφού καταργούν τις μεταφορές από το χωράφι μέχρι το ράφι, υπόσχονται να μειώσουν και τις ποσότητες των τροφίμων που παράγονται μαζικά, χωρίς να είναι βέβαιο πως θα καταναλωθούν.

Όσον αφορά τη χρήση τους, η εταιρεία υποστηρίζει πως είναι εξαιρετικά απλή ακόμη και για κάποιον που δεν έχει καμία σχετική γνώση. Κι αυτό γιατί η μονάδα είναι πλήρως αυτοματοποιημένη, ώστε να μπορεί να τη χειρισθεί οποιοσδήποτε μέσα από την αντίστοιχη εφαρμογή που έχει αναπτυχθεί για smartphone.

 



Δεν υπάρχουν σχόλια

Προσθέστε το δικό σας