metrisi rypansis me smartphone[2]

Αθηναίοι μετρούν την ατμοσφαιρική ρύπανση με τo smartphone τους

metrisi rypansis me smartphone[2]Σε φορητό σταθμό μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης έχουν μετατρέψει κάτοικοι της Αθήνας το «έξυπνο» κινητό τους, συμμετέχοντας εθελοντικά στην ευρωπαϊκή πειραματική εκστρατεία iSPEX. Η εκστρατεία, η οποία διοργανώνεται στην Ελλάδα από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και «τρέχει» από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, δίνει τη δυνατότητα σε κατόχους iPhone να καταγράψουν σε όποιο σημείο βρίσκονται πολύτιμα στοιχεία σχετικά με τα αιωρούμενα σωματίδια.

Αφότου δήλωσαν τη συμμετοχή τους ηλεκτρονικά, οι εθελοντές παρέλαβαν τη συσκευή iSPEX που, με τη βοήθεια του iPhone, μετρά τη ρύπανση της ατμόσφαιρας. Στη συνέχεια, τοποθέτησαν τη συσκευή στο τηλέφωνο ώστε, αξιοποιώντας την κάμερά του, το γκάτζετ να μπορεί να προσδιορίζει την ποσότητα των μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα, το μέγεθός τους καθώς επίσης και την χημική τους σύσταση.

 

Οδηγίες για τις μετρήσεις

Σε κάθε μέτρηση, οι πληροφορίες αυτές συγκεντρώνονται στην application που έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια της εκστρατείας, και την οποία έχουν κατεβάσει οι εθελοντές στα κινητά του. Μέσω της εφαρμογής, ο κάτοχος του smartphone στέλνει ασύρματα (μέσω Wi-Fi ή 3G) τα στοιχεία στη βάση δεδομένων, ενώ μπορεί ανά πάσα στιγμή να δει έναν χάρτη με όλες τις μετρήσεις.

Με βάση τις οδηγίες που έχει δώσει το Εθνικό Αστεροσκοπείο, τα κατάλληλα σημεία για μετρήσεις είναι οι πλατείες, τα πάρκα ή οποιαδήποτε τοποθεσία με ανεμπόδιστη θέα στον ουρανό. Επίσης, αν και μετρήσεις μπορούν να γίνουν οποιαδήποτε στιγμή μέσα στη μέρα, σύμφωνα με το ερευνητικό ίδρυμα οι καλύτερες ώρες είναι είτε νωρίς το πρωί μεταξύ (7-11 π.μ.)  είτε αργά το απόγευμα (μεταξύ 4-8 μ.μ.). Επιπλέον, πρέπει να γίνονται τουλάχιστον 2 μετρήσεις ημερησίως.

 

Εθελοντές σε 9 ευρωπαϊκές πόλεις

Εκτός από την Αθήνα, η πειραματική εκστρατεία πραγματοποιείται σε εννιά ακόμη πόλεις της «Γηραιάς Ηπείρου» – ανάμεσά τους, στο Λονδίνο, το Μάντσεστερ, τη Βαρκελώνη και το Βελιγράδι. Στόχος των υπεύθυνων της εκστρατείας είναι οι εκατοντάδες ευρωπαίοι εθελοντές που συμμετέχουν να εξασφαλίσουν μετρήσεις «σε τοποθεσίες και σε χρονικές στιγμές που δεν καλύπτονται από τα υπάρχοντα δίκτυα μέτρησης».

Με αυτό τον τρόπο, αναμένεται να έρθουν στο «φως» πολύτιμα στοιχεία σχετικά με τη ρύπανση, τα οποία μέχρι σήμερα ήταν άγνωστα στους επιστήμονες. Μάλιστα, οι επικεφαλής του iSPEX προβλέπουν πως, από αυτά τα στοιχεία, θα προκύψουν αρκετές επιστημονικές δημοσιεύσεις πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

 

Αιωρούμενα σωματίδια: απειλή για τη δημόσια υγεία

Με τον όρο αιωρούμενα σωματίδια, οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν τα υγρά ή στερεά σωματίδια που έχουν μικρές διαστάσεις και βάρος, ώστε να μπορούν να παραμείνουν στον αέρα. Σε σημαντικό ποσοστό τους προέρχονται από φυσικές πηγές, όπως τη διάβρωση των εδαφών και των πετρωμάτων, τη θάλασσα ή τις ερήμους – χαρακτηριστική περίπτωση η σκόνη της Σαχάρας που, όποτε καταφθάνει στην Ελλάδα, φέρνει μαζί της αρκετά σημαντικές ποσότητες μικροσωματιδίων.

Κύριες ανθρωπογενείς πηγές τους είναι οι βιομηχανικές δραστηριότητες, και ειδικά η παραγωγή τσιμέντου και γύψου, αλλά και οι κινητήρες εσωτερικής καύσης των κάθε λογής οχημάτων. Μάλιστα, τα μικροσωματίδια θεωρούνται ένας σχετικά νέος, και πολύ σημαντικός, κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Κι αυτό γιατί διεισδύουν στους πνεύμονες, με συνέπεια να ενοχοποιούνται για σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα – από το άσθμα και τις αλλεργικές βρογχίτιδες, μέχρι τις αποφρακτικές πνευμονοπάθειες.Δεν υπάρχουν σχόλια

Προσθέστε το δικό σας