Sundrop Farm700

Καλλιέργεια ντομάτας στην έρημο με ηλιακή ενέργεια και θαλασσινό νερό

Sundrop Farm700Θαλασσινό νερό και ηλιακή ενέργεια. Σε αυτά τα δύο «συστατικά» χρωστά τη λειτουργία του ένα νέο θερμοκήπιο το οποίο είναι εγκατεστημένο στην έρημο της Νότιας Αυστραλίας και παράγει 15.000 τόνους ντομάτας τον χρόνο. Οι ντομάτες παράγονται με υδροπονική καλλιέργεια, κάτι που σημαίνει πως τα φυτά δεν μεγαλώνουν μέσα σε χώμα, με συνέπεια να μην χρειάζονται φυτοφάρμακα. Ωστόσο, αυτό που ξεχωρίζει το θερμοκήπιο από όλες τις υπόλοιπες ανάλογες εγκαταστάσεις στον κόσμο είναι πως δεν χρησιμοποιεί επίσης ούτε ορυκτά καύσιμα ούτε πόσιμο νερό.

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα της εταιρείας Sundrop Farm, που ανέπτυξε το θερμοκήπιο, πρόκειται για μία λύση που θα ανοίξει νέους δρόμους στη γεωργία, με δεδομένη την ανάγκη μείωσης του ενεργειακού αποτυπώματος της αγροτικής παραγωγής, αλλά και τα ολοένα εντονότερα προβλήματα λειψυδρίας που αντιμετωπίζουν πολλές περιοχές στον πλανήτη. Για τη σχεδίασή του, οι επιστήμονες χρειάστηκαν 6 χρόνια, εφαρμόζοντας σε πρώτη φάση την ιδέα με μία μικρότερη πιλοτική εγκατάσταση, η οποία ξεκίνησε να λειτουργεί το 2010.

Η δοκιμαστική εφαρμογή διήρκεσε 4 χρόνια και, όταν ολοκληρώθηκε με επιτυχία, ξεκίνησε να κατασκευάζεται το θερμοκήπιο, ώστε η ιδέα να αρχίσει πλέον να αξιοποιείται σε εμπορική κλίμακα. Έτσι, τα επίσημα εγκαίνια της εγκατάστασης έγιναν στις αρχές Οκτωβρίου, ενώ οι ντομάτες που παράγει πωλούνται ήδη σε σουπερμάρκετ στην Αυστραλία.

Πώς λειτουργεί

Το θαλασσινό νερό προέρχεται από τον κόλπο Σπένσερ, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση 5,5 χιλιομέτρων. Φθάνοντας στο θερμοκήπιο, το οποίο έχει έκταση 20 στρέμματα, υφίσταται κατεργασία σε μία μονάδα αφαλάτωσης, ώστε να μετατραπεί σε πόσιμο. Έτσι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το πότισμα των περίπου 180.000 φυτών που βρίσκονται μέσα στο «Sundrop Farm».

Λόγω της ανομβρίας και των πολύ υψηλών θερμοκρασιών, στην περιοχή που βρίσκεται το θερμοκήπιο, κοντά στη μικρή πόλη Πορτ Ογκούστα, δεν θα μπορούσε να δημιουργηθεί κανενός είδους συμβατική καλλιέργεια. Το θερμοκήπιο, από την άλλη πλευρά, βοηθά τα φυτά να αναπτυχθούν εμπλουτίζοντας τον χώρο με υγρασία μέσω του θαλασσινού νερού.

Χωρίς εντομοκτόνα

Αντίθετα, όταν πέφτει η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, αναλαμβάνει δράση το σύστημα ηλιοθερμίας που διαθέτει το θερμοκήπιο, ώστε να διατηρήσει σταθερές τις συνθήκες μέσα στο θερμοκήπιο. Το θαλασσινό νερό χρησιμοποιείται επίσης για τον καθαρισμό και την αποστείρωση του αέρα, ώστε τα φυτά να μην αναπτύσσουν ασθένειες και να μην χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν εντομοκτόνα.

Η παραγωγή ρεύματος γίνεται με τη βοήθεια 23.000 κατόπτρων, τα οποία εστιάζουν τις ακτίνες του ήλιο σε έναν «ηλιοθερμικό πύργο», ύψους 127 μέτρων. Έτσι, σε μία ηλιόλουστη μέρα, εξασφαλίζεται ισχύς 39 MW, η οποία είναι αρκετή για να κρατήσει σε λειτουργία τη μονάδα αφαλάτωσης, αλλά και για να καλύψει όλες τις υπόλοιπες ανάγκες του «Sundrop Farm» σε ενέργεια.

Προς το παρόν, αν και τον χειμώνα είναι πιθανό η εγκατάσταση να χρειασθεί να πάρει ρεύμα από το ηλεκτρικό δίκτυο, οι υπεύθυνοι της Sundrop Farm υποστηρίζουν πως μελλοντικές βελτιώσεις θα εξασφαλίσουν την ενεργειακή αυτονομία της καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Υψηλό κόστος

Η κατασκευή του θερμοκηπίου στοίχισε 200 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα όμως με την εταιρεία, η επένδυση θα αποσβεσθεί σε μερικά χρόνια, χάρις στο μικρό λειτουργικό κόστος της εγκατάστασης. Ο λόγος είναι πως τα συμβατικά θερμοκήπια χρειάζονται πολλαπλάσια ποσά ετησίως για τα ίδια επίπεδα παραγωγής, κυρίως επειδή καταναλώνουν ορυκτά καύσιμα.

Η Sundrop Farm σχεδιάζει να κατασκευάσει ανάλογα «πράσινα» θερμοκήπια και σε άλλες περιοχές της Αυστραλίας, όπως επίσης στην Πορτογαλία και τις ΗΠΑ. Επίσης, δεν είναι η μόνη εταιρεία που έχει σχεδιάζει κλειστές εγκαταστάσεις αγροτικής παραγωγής στην έρημο που καταναλώνουν θαλασσινό νερό, αφού ανάλογες πιλοτικές δοκιμές κάνουν άλλες επιχειρήσεις στο Ομάν, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

 Δεν υπάρχουν σχόλια

Προσθέστε το δικό σας