53738-444393

Κτίριο γραφείων από 3D εκτυπωτή

53738-444393

Το 250 τετ. μέτρων οικοδόμημα βρίσκεται στο Ντουμπάι, διαθέτει έναν όροφο και ολοκληρώθηκε σε 17 ημέρες.

Το εμιράτο του Ντουμπάι απέδειξε πως η τρισδιάστατη εκτύπωση στο μέλλον θα χρησιμοποιείται και στις οικοδομές, εγκαινιάζοντας στις 24 Μαΐου στην πόλη των αραβικών εμιράτων ένα κτίριο γραφείων το οποίο κατασκευάσθηκε από 3D εκτυπωτή. Με εμβαδό 250 τετραγωνικά μέτρα και μονώροφο, το οικοδόμημα είναι αυτή τη στιγμή σύμφωνα με τις τοπικές αρχές το πρώτο «εκτυπωμένο» κτίριο γραφείου στον κόσμο που βρίσκεται σε κανονική λειτουργία.

Η δημιουργία του είχε εξαγγελθεί τον Ιούνιο του 2015, το κτίριο είναι ένα σύμβολο του στόχου που έχουν θέσει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να πρωταγωνιστήσουν στην αξιοποίηση νεοαναδυόμενων τεχνολογιών. Όσον αφορά ειδικά την τρισδιάστατη εκτύπωση, η αραβική χώρα φιλοδοξεί να γίνει πρωτοπόρα σε κάθε είδους εφαρμογή της. Έτσι, επιδίωξή της είναι από τη δεκαετία του 2030, το 25% των νέων κατασκευών να γίνονται από 3D εκτυπωτές.

«Θέλουμε να δώσουμε “σάρκα και οστά” στα σχέδιά μας, με συγκεκριμένα έργα και όχι απλώς θεωρίες. Ο κόσμος αλλάζει με εντυπωσιακή ταχύτητα, κάτι που σημαίνει πως πρέπει να επιταχύνουμε τον ρυθμό εκσυγχρονισμού μας, αφού η ιστορία δεν δικαιώνει τα σχέδια, αλλά τα επιτεύγματα», δήλωσε κατά τη διάρκεια των εγκαινίων ο Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, πρωθυπουργός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Εμίρης του Ντουμπάι.

50% λιγότερες εργατοώρες

Για την κατασκευή του κτιρίου, ο τρισδιάστατος εκτυπωτής δημιούργησε τα επιμέρους τμήματά του με επάλληλες στρώσεις από ένα ειδικό μίγμα τσιμέντου. Για να ολοκληρωθεί χρειάσθηκαν συνολικά 17 ημέρες, ενώ το κόστος της «εκτύπωσης» άγγιξε τα 140.000 δολάρια. Στη συνέχεια, ένα συνεργείο επιμελήθηκε τις λεπτομέρειες του εσωτερικού χώρου και της τοιχοποιίας στο εξωτερικό του.

Ένας εργάτης επέβλεπε τη λειτουργία του εκτυπωτή, ενώ επτά τεχνικοί ανέλαβαν στη συνέχεια να συναρμολογήσουν τα «εκτυπωμένα» τμήματα, ώστε να πάρει το οικοδόμημα την τελική του μορφή. Τέλος, ένα συνεργείο από 10 τεχνίτες, όπως υδραυλικοί και ηλεκτρολόγοι, δημιούργησε τις εγκαταστάσεις που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του. Συνολικά, οι εργατοώρες που δαπανήθηκαν για την ανέγερσή του ήταν περίπου 50% λιγότερες από αυτές που θα χρειάζονταν αν είχε κατασκευασθεί με τον συμβατικό τρόπο.

Σε πρώτη φάση, το κτίριο θα στεγάσει το Ίδρυμα Μέλλοντος του Ντουμπάι, έναν οργανισμό που έχει ως στόχο την προώθηση της καινοτομίας. Στο μέλλον, θα αξιοποιηθεί επίσης για τη φιλοξενία εκθέσεων και άλλων εκδηλώσεων.

Εκτυπωμένη πολυκατοικία στην Κίνα

Η εφαρμογή της τρισδιάστατης εκτύπωσης στην ανέγερση κτιρίων είναι αντικείμενο και της κινεζικής εταιρείας WinSun Decoration Design Engineering, η οποία πέρυσι παρουσίασε μία πενταώροφη «εκτυπωμένη» πολυκατοικία στα περίχωρα της πόλης Σουτσού. Για την κατασκευή της, η εταιρεία χρησιμοποίησε ένα θεόρατο μηχάνημα, με ύψος 6,6 μέτρα και μήκος 150 μέτρα, ο οποίος «τύπωσε» κάθε έναν από τους πέντε ορόφους χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη ένα ρευστό μείγμα από ανακυκλωμένα οικοδομικά υλικά, ίνες γυαλιού, τσιμέντο, ειδικά πρόσθετα και προσμείξεις ατσαλιού.

Σύμφωνα με την εταιρεία, κάθε πάτωμα κατασκευάσθηκε μέσα σε πέντε ημέρες, ενώ το υλικό «στέγνωσε», χρειάστηκαν άλλες πέντε ημέρες για να συναρμολογηθεί ο ένας όροφος πάνω από τον άλλο και επομένως να πάρει το κτίριο την τελική του μορφή. Η WinSun υποστηρίζει πως η πρώτη ύλη της όταν στερεοποιηθεί γίνεται τόσο συμπαγής και ανθεκτική, ώστε να πληροί τον οικοδομικό κανονισμό της Κίνας.

Το γεγονός ωστόσο ότι σε πρώτη φάση το υλικό είναι ρευστό δίνει τη δυνατότητα να «εκτυπωθεί» μία μεγάλη γκάμα από αρχιτεκτονικά σχέδια. Έτσι, δίπλα στο πενταώροφο κτίριο, υπάρχει μία πολυτελής τριώροφη έπαυλη 1.100 τετραγωνικών μέτρων, κατασκευασμένη από το ίδιο μηχάνημα.

Η εταιρεία υποστηρίζει πως τα δύο μεγάλα πλεονεκτήματα της τρισδιάστατης εκτύπωσης είναι η φθηνότερη τιμή των κτιρίων, σε συνδυασμό με τον σημαντικά λιγότερο χρόνο κατασκευής. Με βάση τους υπολογισμούς της, η εξοικονόμηση σε υλικά αγγίζει το 30%-60% και σε εργατικά κόστη το 50%-80%. Την ίδια στιγμή, τα οικήματα ολοκληρώνονται 50%-70% πιο γρήγορα.Δεν υπάρχουν σχόλια

Προσθέστε το δικό σας