mars conquer

Τέσσερις τεχνολογικές προκλήσεις για την κατάκτηση του Άρη

mars conquer

Ακόμη και πριν από τις 28 Σεπτεμβρίου, όταν η NASA ανακοίνωσε την ύπαρξη τρεχούμενου νερού στον Άρη, η κατάκτηση του πλανήτη από αστροναύτες είχε χαρακτηρισθεί ως «το πιο φιλόδοξο, περίπλοκο και επικίνδυνο εγχείρημα στην ανθρώπινη ιστορία». Μετά όμως τη συνέντευξη Τύπου της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας, σε όλα αυτά τα επίθετα ήρθε να προστεθεί και το «αναπόφευκτο».

Ο λόγος είναι πως η ύπαρξη νερού «απογειώνει» τις πιθανότητες να υπάρχει ζωή στον Κόκκινο Πλανήτη, έστω και τη μορφή απλών μικροοργανισμών. Επομένως, μόνο μία επανδρωμένη αποστολή, με σκοπό την επιτόπια εξερεύνησή του, θα μπορούσε να αποδείξει κατά πόσο ο Άρης δίνει αρνητική απάντηση στο προαιώνιο ερώτημα του ανθρώπου, δηλαδή στο αν η ζωή είναι αποκλειστικό προνόμιο της Γης.

Γι’ αυτό το εγχείρημα, θα πρέπει να «επιστρατευθούν» σκάφη, πύραυλοι, συσκευές και εργαλεία. Ειδικοί στις διαστημικές αποστολές υποστηρίζουν πως υπάρχουν ήδη «στο χαρτί» οι τεχνολογίες για όλες αυτές τις εφαρμογές, θα πρέπει όμως να πάρουν «σάρκα και οστά» και να δοκιμασθούν εξαντλητικά πριν το ταξίδι.

Σύμφωνα με τους ίδιους ειδικούς, όλες αυτές οι τεχνολογικές καινοτομίες χρειάζονται για να αντιμετωπισθούν τέσσερις προκλήσεις για την κατάκτηση του Άρη.

mars-landing

  1. Προσεδάφιση ενός σκάφους με φορτίο 25-60 τόνων

Για να μπορέσουν οι αστροναύτες να παραμείνουν έστω και για μικρό χρονικό διάστημα στον Άρη, θα χρειασθούν εξοπλισμό που θα υποστηρίζει κάθε είδους δραστηριότητα. Αυτό σημαίνει πως, μαζί με το βάρος που θα έχει το ίδιο το διαστημόπλοιο, το φορτίο που θα πρέπει να προσεδαφισθεί στον πλανήτη θα αγγίξει τουλάχιστον τους 20-60 τόνους.

Η δυσκολία γίνεται ορατή αν σκεφθεί κανείς πως το ρομποτικό όχημα Mars Curiosity Rover  που στάλθηκε στον Κόκκινο Πλανήτη δεν ζύγιζε πάνω από 900 κιλά. Στην πραγματικότητα, το βάρος που θα χρειασθεί να βρεθεί στον Άρη θα είναι τουλάχιστον 1,5 φορά μεγαλύτερο από οτιδήποτε ανάλογο έχει επιχειρηθεί ποτέ στα πλαίσια μιας διαστημικής αποστολής.

Έτσι, θα πρέπει να αναπτυχθούν ειδικές λύσεις για να επιβραδυνθεί αποτελεσματικά το διαστημόπλοιο, ώστε να προσεδαφίσει με ασφάλεια.

men on mars

  1. Εξερεύνηση του πλανήτη

Μετά την προσεδάφιση, το αμέσως επόμενο «στοίχημα» θα είναι η εξερεύνηση. Κι αυτό γιατί το περιβάλλον στον Άρη δεν είναι «φιλικό» ούτε για τον άνθρωπο ούτε για τα οχήματα, καθώς η βαρύτητά του είναι κατά 2/3 μικρότερη από τη γήινη, ενώ η ατμόσφαιρα κατακλύζεται από διοξείδιο του άνθρακα.

Αυτό σημαίνει κατ’ αρχάς πως οι αστροναύτες θα χρειασθούν στολές που να είναι από τη μια μεριά αρκετά ανθεκτικές, αλλά και ελαφριές και σχετικά εύκαμπτες από την άλλη. Έτσι, η NASA ήδη έχει ξεκινήσει να δοκιμάζει διάφορα σχέδια, τα οποία «απαντούν» σε αυτές τις απαιτήσεις.

Καινοτόμες ιδέες απαιτούνται όμως και για τα οχήματα, τα οποία θα αναλαμβάνουν να μεταφέρουν τους αστροναύτες σε μακρινές περιοχές, για να τις μελετήσουν. Αν μάλιστα σκεφθεί κανείς πως θα πρέπει να μπορούν κατά τη διάρκεια μίας ημέρας να βρεθούν έως και 100 χιλιόμετρα μακριά από τη βάση τους, και στη συνέχεια να επιστρέψουν, καταλαβαίνει πως κάτι παρόμοιο με το εξερευνητικό όχημα που χρησιμοποιήθηκε στη Σελήνη είναι εντελώς ακατάλληλο.

mars food

  1. Ανεφοδιασμός με καύσιμα, νερό, οξυγόνο και τρόφιμα

Η παραμονή στον πλανήτη σημαίνει πως οι αστροναύτες θα χρειασθούν ενέργεια, τρόφιμα, νερό και οξυγόνο. Όσον αφορά την ενέργεια, μία επιλογή για την εξασφάλιση καυσίμου είναι η παραγωγή οξυγόνου και υδρογόνου από τη διάσπαση του παγωμένου νερού, που βρίσκεται στους πόλους του πλανήτη.

Επιπλέον, θα μπορούσαν να μεταφερθούν ποσότητες υδρογόνου από τη Γη, οι οποίες αντιδρώντας με διοξείδιο του άνθρακα από την αρειανή ατμόσφαιρα, θα παράγουν μεθάνιο και οξυγόνο. Μάλιστα, ειδικοί προτείνουν την αποστολή μιας αυτοματοποιημένης μονάδας πριν από το «ταξίδι» των αστροναυτών, ώστε οι προμήθειες να είναι έτοιμες όταν αυτοί φτάσουν.

Αν και η επιτόπου δημιουργία καυσίμων, και επομένως ενέργειας, είναι σχετικά εύκολη υπόθεση, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά με την καλλιέργεια τροφής. Η αλήθεια είναι πως πρόσφατα οι αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό καλλιέργησαν μαρούλια, τα οποία μάλιστα έφαγαν.

Παρ’ όλα αυτά, είναι πιθανό να υπάρχουν μολυσματικές ουσίες στο αρειανό χώμα, που να κάνουν τα τρόφιμα ακατάλληλα για κατανάλωση, ή οι ποικιλίες που θα μεταφερθούν από τη Γη να μην μπορούν να αναπτυχθούν για κάποιον λόγο. Συνεπώς, το πιο πιθανό είναι να επιλεγεί να μεταφερθούν όλα τα τρόφιμα από τον πλανήτη μας.

Στην υποθετική περίπτωση που το πλήρωμα είναι εξαμελές, και η αποστολή διαρκέσει χίλιες ημέρες, το βάρος των τροφίμων θα αγγίξει τουλάχιστον τους έξι τόνους.

mars lift off

  1. Επιστροφή στη Γη

Όταν θα έρθει η ώρα το πλήρωμα να αποχαιρετήσει τον πλανήτη, η εκτόξευση αναμένεται να είναι εύκολη υπόθεση, αφού η αρειανή βαρύτητα είναι αρκετά μικρότερη από τη γήινη. Και πάλι, όμως, η επιτάχυνση που θα πρέπει να αποκτήσει το σκάφος δεν είναι αμελητέα.

Μια λύση που εξετάζεται είναι το κύριο σκάφος της αποστολής να παραμείνει σε τροχιά γύρω από τον Άρη, ενώ η μεταφορά των αστροναυτών στην επιφάνεια του πλανήτη θα γίνει με μία μικρότερη «φορτηγίδα».

Με αυτό τον τρόπο, θα εξοικονομηθούν ένα σημαντικό ποσοστό από τα συνολικά καύσιμα που απαιτούνται για την αποστολή. Εντούτοις, η ιδέα αυτή δεν έχει δοκιμασθεί ποτέ στο παρελθόν.

 Δεν υπάρχουν σχόλια

Προσθέστε το δικό σας