ÑÁÄÉÏÔÇËÅÏÐÔÉÊÏ ÓÕÌÂÏÕËÉÏ

Τελικά πόσα κανάλια χωρούν στο φάσμα;

Γράφει ο Βαγγέλης Μανδραβέλης

 

Τουλάχιστον 18 μεταδόσεις καναλιών χωράνε στο φάσμα. Και αυτό συμβαίνει πριν την υιοθέτηση του προτύπου DVB-T2 που θα εξοικονομήσει περαιτέρω συχνότητες. Αν μάλιστα η διαπραγμάτευση στο SEDDIF, το διακρατικό φόρουμ Ν. Ευρώπης, όπου συμφωνείται ο αριθμός διαύλων/πολυπλεκτών για κάθε χώρα, αποδώσει ένα πολυπλέκτη ακόμη, τότε ο αριθμός των καναλιών που δύατε να μεταφερθούν μέσω του φάσματος ξεπερνά τα 20, αριθμός πενταπλάσιος από εκείνον που η κυβέρνηση είναι θεωρήσει ως τον ανώτατο.

Τα παραπάνω παραδέχτηκαν, εμμέσως πλην σαφώς, τα μέλη του προεδρείου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) κατά χθεσινή ακρόαση τους στην Επιτροπή θεσμών & Διαφάνειας της Ελληνικής Βουλής. Το ελάχιστο που χωράνε σήμερα, όπως ανέφεραν είναι 9 μεταδόσεις (κανάλια), τα οποία μάλιστα μπορούν να εκπέμπουν ταυτόχρονα τόσο με σήμα υψηλής ευκρίνειας (HD) όσο και με σήμα τυπικής ευκρίνειας (SD). Η μετάδοση αυτή ονομάζεται simulcast.
H χωρητικότητα αυτή του φάσματος σήμερα περιορίζεται από το γεγονός ότι η ΕΡΤ κατέχει δύο πολυπλέκτες που κυριολεκτικά «κάθονται». Η ίδια επιχειρεί ανεπιτυχώς επί 5 χρόνια να αναπτύξει δίκτυο μετάδοσης χωρίς όμως να το έχει καταφέρει. Ετσι οι δύο πολυπλέκτες της είναι ανενεργοί ενώ η ίδια για να μεταφέρει το σήμα της μισθώνει ένα πολυπλέκτη της Digea. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον έξι κανάλια μένουν εκτός μετάδοσης εξαιτίας της ανικανότητας στην ΕΡΤ.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Συμβουλίου, Ροδόλφο Μορώνη, κάθε πολυπλέκτης χωρά 4 κανάλια υψηλής ευκρίνειας (HD) ή 8 έως 12 κανάλια τυπικής ευκρίνειας (SD). Σε simulcast, κάθε πολυπλέκτης χωρά τρία κανάλια που θα εκπέμπουν σήμα και στις δύο αναλύσεις. Αυτό προβλέπει η νομοθεσία μέχρι το 2021, ανέφερε ο κ. Μορώνης, καθώς όπως σημείωσε, η αγορά (δηλαδή οι καταναλωτές) δεν είναι έτοιμη να δεχθεί ως αποκλειστική λήψη το σήμα HD.
Αυτή τη στιγμή από τους 7 διαθέσιμους πολυπλέκτες, αξιοποιούνται οι πέντε, ενώ οι δύο της ΕΡΤ αναμένουν… την ανάπτυξη του δικτύου της. Ο ένας από τους πέντε πολυπλέκτες αφαιρείται καθώς αξιοποιείται στην μετάδοση των περιφερειακών καναλιών Μένουν επομένως τέσσερις, δηλαδή οι πολυπλέκτες της Digea. «Είχαμε στην ουσία να κινηθούμε ανάμεσα στο 0 και το 12, δηλαδή το 0 και το 9, λόγω ΕΡΤ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μορώνης προς τους Βουλευτές. «Το συμβούλιο αποφάσισε να προχωρήσουμε με 7 με στόχο να υπάρξει χώρος για την αδειοδότηση δύο, ή κάτω από ορισμένες συνθήκες τριών θεματιών καναλιών», είπε ο κ. Μορώνης.

Εύστοχα ο Ευάγ. Βενιζέλος παρατήρησε ότι ακόμη και το 7, υποδηλώνει έναν αριθμό σχεδόν διπλάσιο του αριθμού που είχε θέσει ως ανώτατο η κυβέρνηση. Θύμιζε ακόμη ότι ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ, Δημήτρης Τσαμάκης, αρχικά είχε ισχυριστεί ότι το φάσμα χωρά τουλάχιστον 10 κανάλια, ενώ ο κ. Τραγάκης υπογράμμισε την τοποθέτηση του αντιπροέδρου της ΕΕΤΤ, Νίκου Παπαουλάκη, ότι χωρά τουλάχιστον 18 κανάλια. Τελικά ο δεύτερος είχε μάλλον δίκαιο, καθώς στην τεχνολογία τα πάντα είναι αριθμοί που δεν επιδέχονται, πολιτικών ερμηνειών.

Πάντως το ΕΣΡ προέκρινε το σενάριο να δοθούν 7 άδειες γενικού περιεχομένου καθώς αυτό κρίθηκε σκόπιμο με «οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Αθανάσιος Κουτρουμάνος. Ο τελευταίος χαρακτήρισε τον συγκεκριμένο αριθμό ως τη «χρυσή τομή» μεταξύ του μέγιστου 9 και ενός αριθμού που θα οδηγούσε το τοπίο σε ολιγοπωλιακές καταστάσεις.

Σε ότι αφορά όμως τα περιφερειακά κανάλια, το προεδρείο του ΕΣΡ δεν θέλησε να τοποθετηθεί, χαρακτηρίζοντάς το παρακινδυνευμένο, δεδομένου ότι όπως ανέφερε, υπάρχουν τρεις αβεβαιότητες: 1. η μετάβαση στην τεχνολογία DVB-T2 που μπορεί να προσφέρει περισσότερες δυνατότητες, 2. η διαπραγμάτευση στο SEDDIF, που θα δείξει πόσοι πολυπλέκτες τελικά θα μείνουν στην χώρα, και, 3. το τι μέλλει γενέσθαι με τους δύο πολυπλέκτες της ΕΡΤ που σήμερα είναι ανενεργοί. Για τους λόγους αυτούς, ο κ. Κουτρουμάνος είπε ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει σήμερα ο καθορισμός των αδειών.Δεν υπάρχουν σχόλια

Προσθέστε το δικό σας