126

Το πρώτο πάρκο με πλωτές ανεμογεννήτριες

126Το «πράσινο φως» από τις βρετανικές αρχές πήρε η Statoil, για να ξεκινήσει μέσα στη χρονιά την κατασκευή του πρώτου πάρκου με πλωτές ανεμογεννήτριες στον κόσμο. Το πάρκο θα εγκατασταθεί στη βορειοανατολική Σκοτία, σε απόσταση 24 χιλιομέτρων από τις ακτές, όπου η θάλασσα έχει βάθος περίπου 100 μέτρα.

Τα πάρκο θα αποτελείται από 5 ανεμογεννήτριες, που κατασκευάσθηκαν από τη νορβηγική εταιρεία και έχουν ισχύ 6 MW. Αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία στις αρχές της επόμενης χρονιάς, παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια που θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες περίπου 20.000 νοικοκυριών.

Κάθε ανεμογεννήτρια θα επιπλέει χάρις στο έρμα με το οποίο είναι γεμάτος ο ατσάλινος σκελετός της, ενώ με ένα καλώδιο η παραγόμενη ενέργεια θα μεταφέρεται στην ξηρά. Η Statoil έχει δοκιμάσει ήδη με επιτυχία τη συγκεκριμένη σχεδίαση, πραγματοποιώντας τεστ ανοικτά των νορβηγικών ακτών, τα οποία έδειξαν πως μία τέτοια κατασκευή μπορεί να «επιβιώσει» μέσα στη θάλασσα.

Ένα μεγάλο πλεονέκτημα των πλωτών ανεμογεννητριών είναι πως έχουν τη δυνατότητα να εκμεταλλευθούν το ακόμη πιο πλούσιο αιολικό δυναμικό που επικρατεί στην ανοικτή θάλασσα – είναι ενδεικτικό πως, στην περιοχή του πάρκου στη Σκοτία, πνέουν άνεμοι με μέση ταχύτητα 35 χλμ./ώρα.

Επιπλέον, τα πλωτά πάρκα θα μπορούν να εγκατασταθούν σε σημεία που δεν είναι ορατά από τις ακτές, εξαλείφοντας έτσι το πρόβλημα της οπτικής ρύπανσης που πολλές φορές προκαλεί τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών.Δεν υπάρχουν σχόλια

Προσθέστε το δικό σας