3258-min

Το πρώτο ρομποτικό θερμοκήπιο στην Ιαπωνία

3258-min

Στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Spread, τα ρομπότ θα πραγματοποιούν όλες τις εργασίες εκτός από το φύτεμα των σπόρων

Μία ιαπωνική επιχείρηση θα γίνει η πρώτη στον κόσμο που θα «αναθέσει» σε ρομπότ τη σχεδόν αποκλειστική φροντίδα της αγροτικής παραγωγής της. Ο λόγος για την εταιρεία Spread, η οποία θα δημιουργήσει ένα νέο θερμοκήπιο για την καλλιέργεια μαρουλιών, όπου οι μηχανές θα πραγματοποιούν όλες τις εργασίες, εκτός από το φύτεμα των σπόρων.

Έτσι, με δεδομένο πως δεν θα παρεμβαίνει ο άνθρωπος στο πότισμα, τη μεταφορά των νεαρών βλαστών στον χώρο βασικής καλλιέργειας ή στη συλλογή της σοδειάς, η εταιρεία εκτιμά πως η ημερήσια παραγωγή θα ανέρχεται στα 50.000 μαρούλια, από 21.000 που θα ήταν σε ένα συμβατικό θερμοκήπιο. Μάλιστα, με τη βελτίωση των ρομποτικών τεχνολογιών, η Spread προβλέπει πως το νούμερο αυτό θα εκτιναχθεί στα 500.000 μέσα στην επόμενη πενταετία.

«Εκτός από το φύτεμα των σπόρων, που θα γίνεται από ανθρώπους, όλη η υπόλοιπη παραγωγική διαδικασία θα είναι αυτοματοποιημένη», σημειώνει στην εφημερίδα Guardian o J.J. Price, επικεφαλής του τμήματος μάρκετινγκ της εταιρείας. Με αυτό τον τρόπο, το εργατικό κόστος αναμένεται να μειωθεί κατά 50%, αυξάνοντας επίσης την απόδοση της μονάδας.

 

Μειωμένο εργατικό κόστος

Η μονάδα θα καταλαμβάνει 4.400 τετρ. μέτρα, με την υδροπονική καλλιέργεια των μαρουλιών να γίνεται σε ράφια, τα οποία θα ξεκινούν από το πάτωμα φθάνοντας μέχρι την οροφή. Η Spread έχει δώσει επίσης ιδιαίτερο βάρος στην εξοικονόμηση νερού και ενέργειας, αφού με τη χρήση λαμπτήρων LED θα μειώσει κατά 1/3 την κατανάλωση ρεύματος, ενώ το 98% του νερού θα ανακυκλώνεται.

Τα παραπάνω νούμερα εξηγούν γιατί η εταιρεία σχεδιάζει να κατασκευάσει ανάλογες μονάδες και σε άλλες περιοχές της Ιαπωνίας, επεκτείνοντας στο μέλλον τις ρομποτικές εγκαταστάσεις της και στο εξωτερικό. «Αν και θεωρούμε πως σύντομα και άλλες επιχειρήσεις θα μας μιμηθούν, στόχος μας δεν είναι να εξαλείψουμε τους εργάτες, αλλά να αναπτύξουμε μία υποδομή όπου ο άνθρωπος και οι μηχανές θα συνεργάζονται», συμπληρώνει ο Price.

Η Spread προμηθεύει με μαρούλια περίπου 2.000 σουπερμάρκετ στην Ιαπωνία. Όπως σημειώνουν οι εκπρόσωποί της, τα ρομπότ δεν θα είναι ανθρωποειδή που θα τριγυρίζουν μέσα στη μονάδα, αλλά μηχανικοί βραχίονες σε κυλιόμενες ράμπες, πάνω στις οποίες θα κινούνται τα ράφια με τα φυτά. Εκτός από τους βραχίονες, η αυτοματοποίηση θα αφορά και τον έλεγχο των συνθηκών μέσα στο θερμοκήπιο, αφού κατάλληλο λογισμικό θα φροντίζει να διατηρεί τη θερμοκρασία, την υγρασία και τα επίπεδα CO2 στα ιδανικά επίπεδα. Επίσης, το ίδιο software θα είναι υπεύθυνο για την απολύμανση του νερού και τη ρύθμιση του φωτός.

Η «αυγή» της ρομποτικής γεωργίας

Η Spread δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα αγροτικής επιχείρησης στην Ιαπωνία, που στρέφεται στη ρομποτική. Για παράδειγμα, ένα ρομπότ που ανέπτυξε η εταιρεία Shibuya Seiki με τον Εθνικό Οργανισμό Αγροτικής Έρευνας μπορεί να αναλάβει τη συγκομιδή της φράουλας, συλλέγοντας ένα φρούτο ανά 8 δευτερόλεπτα.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, επίσης, η Panasonic ξεκίνησε τις πιλοτικές δοκιμές ενός ρομπότ που χρησιμοποιεί μία κάμερα και έναν οπτικό αισθητήρα, ώστε να «καταλαβαίνει» ποιες ντομάτες στον αγρό έχουν ωριμάσει. Αν μία ντομάτα είναι έτοιμη για συγκομιδή, τότε μπορεί να την κόψει από το φυτό, χωρίς να την καταστρέψει. Μάλιστα, η απόδοσή του αγγίζει τις 3 ντομάτες ανά λεπτό.

Η Ιαπωνία «βλέπει» στις αγροτικές εφαρμογές της ρομποτικής μία απάντησ» στη γήρανση του πληθυσμού της και, επομένως, στη συνεχή συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού.

 Δεν υπάρχουν σχόλια

Προσθέστε το δικό σας