spaceX-min (1)

Aποστολή της Space X στον Άρη το 2018

 

spaceX-min (1)

Η αμερικανική εταιρεία υποστηρίζει πως σε μόλις δύο χρόνια απο σήμερα θα καταφέρει να στείλει ένα ρομποτικό σκάφος, που θα προσεδαφισθεί με ασφάλεια στον Κόκκινο Πλανήτη

 

 

Με ένα μήνυμα στο Twitter, ο ιδιοκτήτης της SpaceX Elon Musk αποκάλυψε πως το 2018 η εταιρεία του θα είναι έτοιμη να στείλει μία μη επανδρωμένη διαστημική κάψουλα στον άρη. Παρόλο η ανακοίνωση δεν περιείχε περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο που θα διεξαχθεί το «ταξίδι», αν όντως γίνει πραγματικότητα θα πρόκειται για το μεγαλύτερο επίτευγμα που έχει καταφέρει μέχρι σήμερα οποιαδήποτε ιδιωτική εταιρεία στην εξερεύνηση και την εμπορική αξιοποίηση του διαστήματος.

Εδώ και αρκετά χρόνια, ο Musk έχει αναφερθεί στο ότι ο απώτερος στόχος της SpaceX είναι ο αποικισμός του Κόκκινου Πλανήτη, με τη δημιουργία μίας μόνιμης βάσης. Έτσι, το μήνυμα στο Twitter δείχνει πως η εταιρεία έχει ήδη καταστρώσει τα προκαταρκτικά πλάνα, για το πώς θα δώσει «σάρκα και οστά» στο συγκεκριμένο σχέδιο. Έτσι, το πρώτο βήμα θα είναι η μη επανδρωμένη αποστολή Red Dragon Mars Mission, για την προσεδάφιση της νέας κάψουλας Dragon 2.

Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν πως η κάψουλα θα εκτοξευθεί με τη βοήθεια μιας παραλλαγής του επίσης νέου πυραύλου Falcon 9 Heavy. Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει δοκιμασθεί ούτε η Dragon 2 ούτε ο Falcon 9 Heavy, ο οποίος αναμένεται να κάνει το παρθενικό του ταξίδι στα τέλη της φετινής χρονιάς. Ο Falcon 9 Heavy αναπτύσσεται για την εκτόξευση μεγάλων φορτίων, όπως της κάψουλας. Έτσι, διαθέτει 27 κινητήρες, συγκριτικά με τους μόλις 9 προωθητήρες που έχει το υπάρχον μοντέλο Falcon.

Τεχνικές προκλήσεις

Πάντως, το «ταξίδι» στον Άρη κρύβει αρκετές τεχνικές προκλήσεις, με μία από τις μεγαλύτερες τη μέθοδο με την οποία μία τόσο μεγάλη κάψουλα θα μπορέσει να επιβραδυνθεί κατά την κάθοδό της, ώστε να προσεδαφισθεί με ασφάλεια. Εξάλλου, η Dragon 2 θα έχει αρκετά μεγαλύτερο βάρος από οποιοδήποτε ρομποτικό σκάφος έχει ποτέ προσεδαφίσει η NASA στον Κόκκινο Πλανήτη.

Απαντήσεις σε ερωτήματα όπως τα παραπάνω αναμένεται να δώσει ο Musk στα τέλη Σεπτεμβρίου, σε διεθνές συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στο Μεξικό. Σε αυτό, ο ιδιοκτήτης της SpaceX είναι πιθανόν να αποκαλύψει και το πρόγραμμα των πιλοτικών δοκιμών που θα προηγηθούν πριν η κάψουλα εκτοξευθεί από τη Γη με προορισμό τον Άρη.

Από την πλευρά της, η NASA έχει ανακοινώσει αρκετά περισσότερες λεπτομέρειες για τα δικά της σχέδια κατάκτησης του Κόκκινου Πλανήτη. Έτσι, έχει αποκαλύψει πως θα χρειασθεί δύο δεκαετίες, χρηματοδότηση περίπου 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά και τη συνεργασία άλλων διαστημικών υπηρεσιών, ώστε οι πρώτοι αστροναύτες της να στείλει τους πρώτους αστροναύτες στον Άρη. Την ίδια στιγμή, ο ιδρυτής της SpaceX έχει αφήσει κατά καιρούς να εννοηθεί ότι η εταιρεία θα μπορούσε να πραγματοποιήσει την πρώτη επανδρωμένη αποστολή της το 2025.

Στόχος μια αρειανή αποικία

Μιλώντας στη Wall Street Journal, εκπρόσωπος της SpaceX ανέφερε πως η αποστολή της Dragon 2 «θα βοηθήσει να δοκιμασθούν τεχνολογίες για την αποστολή μεγάλων φορτίων» στον πλανήτη. Επομένως, «τέτοιες αποστολές θα βοηθήσουν να καταρτισθεί το πρόγραμμα αποικισμού του Άρη, το οποίο θα αποκαλύψουμε αργότερα μέσα στη χρονιά».

Η ίδια πηγή αποκάλυψε πως η αποστολή θα χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά από τη SpaceX, «αν και η NASA θα προσφέρει τεχνική υποστήριξη», δίνοντας για παράδειγμα πρόσβαση στα δίκτυα τηλεπικοινωνιών που έχει αναπτύξει. Ωστόσο, δεν θέλησε να απαντήσει στο ερώτημα για το κόστος του «ταξιδιού» της Dragon 2.

Διαφορετικές στρατηγικές

Τα σχέδια της SpaceX για τη μόνιμη παρουσία του ανθρώπου στη Σελήνη έρχονται σε μία εποχή όπου επιστήμονες και ερευνητές εμφανίζονται διχασμένοι σχετικά με το ποια είναι η καλύτερη στρατηγική για την «κατάκτηση» του Κόκκινου Πλανήτη. Εξάλλου, ένα τέτοιο «ταξίδι» σημαίνει πως το πλήρωμα θα εκτεθεί σε αρκετά υψηλές δόσεις ακτινοβολίας, ενώ θα πρέπει να παραμείνει απομονωμένο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ακόμη και για την εξασφάλιση τροφής και οξυγόνου, θα πρέπει να βρεθούν λύσεις οι οποίες θα πρέπει να είναι πολύ πιο εξελιγμένες από τις ιδέες που έχει ποτέ εφαρμόσει η NASA και οι υπόλοιπες διαστημικές υπηρεσίες ώστε να υποστηρίξουν την παραμονή αστροναυτών στο διάστημα.

Αυτός είναι ο λόγος που πολλές χώρες θεωρούν ότι θα πρέπει να προηγηθούν επανδρωμένες πτήσεις σε πιο κοντινούς προορισμούς, πριν την «κατάκτηση» του Άρη. Έτσι, η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία και η Κίνα θεωρούν πως ο ιδανικότερος ενδιάμεσος προορισμός είναι η Σελήνη, τη στιγμή που η NASA υποστηρίζει πως η «πρόβα τζενεράλε» θα πρέπει να γίνει με μια αποστολή σε έναν κομήτη που θα περνά από τη «γειτονιά» της Γης.

 Δεν υπάρχουν σχόλια

Προσθέστε το δικό σας